Birka okosságai

Ez a leírás azoknak szól, akik nem a PvP élmezőnyben versenyeznek, hanem később indultak és hosszú ideig főleg a játék PvE elemeivel találkoznak

Argum

A játék ingyenes és játszható is ingyenesen, ha valaki nem akar versenyezni a toplistákon, hanem alapvetően PvE játéknak tekint rá. Nem mellékesen ez a legszűkösebb erőforrás a játékban :)

Honnan lehet szerezni rendszeresen Argumot játékon belül:

-Mobil aplikációt letöltve az argum menüben, reklámok nézésével napi 2 db és 20 naponta újabb +20 db. (Ez teljes mértékben fedezi a prémium tagság folyamatosságát!)
-Közmunkázni a szövetségi Rezidencia negyedben, ami 24 óránként +1db. (Rezidencia negyedes szövetségi tagnak kell hozzá lenni, legalább 5000 kerdites adományozással, ha jól emlékszem.)
-Kertben termeszteni Argumgyümölcsöt, ami 18 óránként +1 db.
-A szövetségi múzeumban pörgethetsz, ha szerencséd van. Kb 48 óránként 1 db a statisztika. (lvl5-ös múzeum kell hozzá!)

Extra/rendszertelen argum szerzési lehetőségek játékon belül:

-Célok/küldetésekben szerezhető eleinte (Később nem nagyon lehet rá számítani.)
-Szövetségi boltban vehető bizonyos bolt szinteken adománypontért (2 alkalom rémlik jelenleg)
-Aukción vehető dukátért (Sok cápa, kevés hal effekt.)
-Napi aukcióban vehető kiégett argumért (havi 1 max 2 alkalommal ha találkozhatsz vele)

Mire költsek argumot?

Alapszabály, hogy a prémium tagságnak MINDIG aktívnak kell lennie. Akármire gyűjtesz, akármi a célod NEM VEHETED MEG, ha ettől nem lesz argumod meghosszabbítani a prémium tagságod.
Amennyiben "sporolós" stílusban játszol, úgy minden argum költési lehetőséget kezelj úgy, mintha az aktuális argum egyenleged 0 lenne és csak ott költs, amit 3x átgondoltál! Tipikus példa, amikor az alkalmazottakra/robotokra veszi valaki argumért a jobbnál jobb cuccokat, de 1-2 héten belül elértéktelednek, mert jön belőlük a következő szint…

Mik azok a dolgok amik "must have" kategóriák és gyűjteni kell mindenképpen rájuk:
-Cégen belül az építési sor (100 argum amint csak összejön)
-Célok boltban a homokóra (100 argum, de mivel 4 sikerpont fejleszteni, így reálisan 20. szint előtt nem kell)
-Minden prémiumos autó a garázsban (50 argum olyan 15 szintől 10 szintenként)
-1 extra állatka (50 argum, de olyan 25. szinttől)

Mik azok a dolgok amikre költeni kellene néha?
-Argumos felszerelés az alkalmazottaknak (Csak akkor, ha elakadsz a kalandokba nélküle, ne felejtsd el, hogy 10 alkalmazott szintenként elértéktelenednek!)
-Újabb alkalmazott helyek (első +50, minden további +100)
-Újabb állatka helyek (első +50, minden további +100, de max 5 kell a célokban, ha jól emlékszem)

Amennyiben befizetéssel támogatom a játék üzemeltetőit, úgy mikor tegyem?

-Alapvetően minden befizetés átalakít annyi kiégett argumot is argummá, amekkora packot vettél. Azaz ha van 200 kiégett argumod és veszel 5000-ért egy 350-es packot, akkor 350+200=550 argumot kapsz.
-Az első befizetés alapból meduplázza a packért kapott argumot!
-Minden eventhez tartozik egy befizetési akció, de alapvetően 30 naponta van valamilyen akció (5k hufos havi befizetés non-stop prémium legyen)
Ezen 3 dolog együttállása eredményeznheti a teljes optimumot, ha nem kapkodsz, mivel a 350*2+350=1050 (olyan 15. szinten van először 350 kiégett argum a karakternél) argumos befizetés nem mellékesen beláthatatlan ideig fedezheti a PvE játékos argum igényeit.
Természetesen egy pizza, vagy 2 doboz cigi ára (2100 Huf) is 300 argumot hoz a konyhára ami a "must have" listát megtekintve jelentősen kitárja a játék adta lehetőségeket és csökkenti a spórolási kényszert.

Alkalmazottak

Az első pár szinten felvett alkalmazottat nem fogod lecserélni hoszabb távon jelen állás alapján. Ennek okán érdemes az elején olyan alkalmazottakat felvenni, akiknek a képessége később is hasznos, hogy ne kelljen majd a talán legszűkebb erőforrást (dexling) szakértelem cserére pazarolni. Nagyon fontos tudni, hogy az alkalmazottak olyan képesség bónusszal toborozhatók, melyeket a karaktered már ismer!
További szempont, hogy mivel nem a szerver indulásával kezd már el valaki játszani, így nem "versenyez" az "élmenőkkel", hanem a PvE elemek az elsődlegesek, így más szempontok fontosak. (Nem harci/robot erőre kell "gyúrni" alkalmazottakban, hanem erőforrás termelésre.)

NAGYON fontos, hogy harci szalértelmet NEM lehet cserélni jelenleg a játékban, azaz amit toborzol az elején, azt a "terhet" hordod végig. Azaz elsődleges, hogy a harci képseeégeid jók legyenek, mert az egyéb szakértelmeket később esteleg még cserélgetheted/korrigálhatod.
Mivel 6 óránként van ingyenes frissítés a toborzás oldalon és a kalandpontjaink több napig is gyűjthetőek, így legyünk türelmesek! Nagyon meghállálja magát hoszabb távon ha megvan a 3 jó harci képesség! (Akár azon az áron is, hogy megállsz azon a szinten ahol kell egy képesség és addig frissítgeted a toborzás kínálatot amíg be nem dobja az alkalmazottat. (Pár nap késés az indulásban semmit nem számít, ha már tőbb hónapja megy a szerver amin játszol!) Persze ha van türelmed és van időd/kedved, akkor toborozz, frissítsd a listát és ha nem jött be semmi értelmes akkor kezd újra a játékot…

Mi az a 2+1 harci képesség amit a "fő" csapatodban össze kellene szedni?

-Szidalmazás (1 körig 100%-ban lesz eséllyel lesz célpont , -50% sebződés)
-Elsősegély (180% gyógyulás legalacsonyagg ÉP-jű barátnak.)
És jó ha van:
-Kábító gránát (30% sebzés midnen célpontra és 2 körig -20% sebzést okoznak.)

Azaz egy ideális csata úgy néz ki, hogy kezd a "tank" akinek magas védelmei vannak és magára vonzza az ellenfeleket (Szidalmazás). Második lépésként csökkented az ellenfelek sebzését (Kábító gránát). Végül a "healer" akinek szintén magas védelmei vannak (Ebből számolja a program, hogy mennyit gyógyít!) felgyógyítja a "tankot" a következő körre.

Mik azok a szakértelmek képességek amikre érdemes alkalmazottat felvenni, azaz a harci szakértelmek mellé összegyűjteni?

"Must have" kategória:

-(lvl5) Hűség
-(lvl6) Építés
-(lvl12) Kedvenc jutalom
-(lvl16) Kedvenc védelem

"Nice to have" kategória:

-(lvl2) Termelékenység (Ez csak olyan 40. szintig izgalmas, utána "úszni" fogsz a kreditben)
-(lvl2) Meggyőzőkészség (Ez olyan 40. szinttől kell majd neked, de ha az elején ezt dobja a random egy jó harci képesség mellé akkor miért ne?)
-(lvl4) Kedvenc tapasztalat
-(lvl4) Kedvenc hűség (Ez majd 35. szinten kell majd neked előszőr, de ha az elején ezt dobja a random egy jó harci képesség mellé akkor miért ne?)
-(lvl4) Kedvenc játék (Ez csak olyan 45. szintig izgalmas, utána minden mini játékod 10-es lesz és értelmét veszti.)
-(lvl28) Kalandtapasztalat
-(lvl36) Kedvenc kritikus

Azaz 5-6. szintre a következő 3 alkalmazottat próbáljuk meg összegyűjteni:

Harci képességekben: Szidalmazás + Elsősegély + jó ha van: Kábító gránát
Szakértelmekben: Hűség + Építés + jó ha van: termelékenység/meggyőzőkészség/kedvenc tapasztalat/kedvenc hűség/kedvenc játék

Erőforrások

A 4 alap erőforrás (Kredit, Energia, Zen, Kutatás)

Ezen erőforrások alapvető forrása a céges épületek termelése, melyek építésében az alapszabályok:
-Egy fajta épületből NEM építünk többet alapvetően mint 30 db. (Később 50-es parlamenttel ez mehet 40 db-ra.)
-Mindig a "legfrissebb" épületből építünk egy fajta erőforráson belül. (Azaz ha van fehér épületed ami kevesebbet termel mint ugyan azon erőforrásból mondjuk egy lila épület, akkor nem csábulsz el, hanem a fehéret építed!)

Nagyon fontos, hogy a kellő egyensúlyt eltaláld a 4 erőforrás termelési arányában, eleinte a Kredit meg a Kutatáspont lesz a legszűkösebb, majd az Energia, végül a Zen. Éppen ezért vagy Kereskedővel kezdesz (+5% kredit termelés), vagy vendéglátóssal (+5% Zen termelés).
-Kredit termelést szintjét érdemes úgy belőni, hogy a normál dolgokon felül (építkezés/tárgyak vétele/bánya újraindítás stbstb.) maradjon minden nap adományra annyi, ami fedezi a szövetségi boltban minden nap a 24 óránként frissülő tételek árát adománypontban (1 adománypontot ér minden 1000 adományozott kredit).
-Kutatáspont termelés szintjét érezni fogod, ha kevés akkor építs még termelést. (Itt fontos megemlíteni, hogy kutatáspont igényt ne napi szinten nézd, hanem 2 szintlépés közti időszakban ki tudod-e kutatni az összes szükséges dolgot!)
-Energia kevés helyen kell, de kalandok miatt mindenképpen kell egy "értelmes" szint a termeléséből. Vész esetén adománypontból váltható, sőt alacsony szinten (kb olyan 20-ig!) működik az, hogy az energia igényt így fedezed kerditből!
-Zen termelés nagyon értelmetlennek tűnik eleinte, mivel csak a kalandok meg a kút élmény növelése kéri. Később viszont annyira drágák az állatka ételek és olyan sűrűn kell frissíteni Zenből a kalandlistát, hogy ez lesz a legszűkösebb alap erőforrás.

Alkalmazottakhoz erőforrások (Hűségpont, Dexling)

Hűségpont esetében nem a termelésben van a trükk, hanem a felhasznállásban. Hűség szakértelmed (+alkalmazott bónusza) legyen mindig szintmaximumon amikor használod a pontjaidat. Valamint nem éri meg "csillagonként" növelni, hanem várd meg míg lesz annyi nálad, hogy 5 csillagot "egyben" feltegyél a karakterre.

Dexling talán az az erőforrás, amiből soha nem lesz elég. Városi arénában fixen lefelé ütve és kertben ültetgetve lehet szerezni. Egyetlen egy módon lehet vele "spórolni", ha kapásból olyan alkalmaztottakat veszel fel, melyek képesség cseréjére nem kell "kidobni" dexlinget.

Állatka erőforrások (Ételízesítő, ételek, Zen, Metabolizátor)

Állatka hűséget a kezdeti alap küldiken felül nem növelünk (Az alap álltkákat úgy is el fogjuk fúziózni később és csak kárba veszne a bennük lévő hűség!), amíg nincs kellő bónuszunk rá. Az alkalmazott hűséghez hasonlóan csak rendesen felnövelt kedvenc hűség szakértelemmel (+lehetőleg alkalmazott bónusszal rá) édemes elkölteni az összes ízesítőnket. Az optimális szint valahol 50-es szakértelem (bónusszal) környékén jön el amikor is az állatka valahol 25-30. szint közt van. Ekkor aktiváljuk a kedvenc hűség szakértelmet és Metabolizátorokkal eper "pary"-t tartunk. (Fontos megjegyezni, hogy 30. szinttől már nem tudja megenni az epret állatkánk!) Valamint a 3 "fő" állatkánk hűségét növeljük fel 7/5/5-ös szintre első körben, majd 7/7/7-re fokozatonsa, ahogy termeljük/nyerjük az ízesítőket.

Ételek felhasznállásakor figyelünk rá, hogy mindíg a legmagasabb szintű ételekkel etetünk (azoknak a legjobb a jollakottság/TP aránya). Természetesen "etetéskor" figyelünk rá, hogy aktív legyen a Kedvenc tapasztalat szakértelem és lehetőleg van hozzá alkalmazot adta bónusz is. Fontos megjegyezni, hogy semmilyen hátrány nem származik belőle, ha éheznek kedvenceink néha.

Kennel

blökibónuszpélda.jpg


Az állatkákkal érezhető harci bónuszt lehet összehozni némi odafigyeléssel. Ehez első körben el kell sajátítani a Kennel használatot, hogy fel tudjuk "öltöztetni" a kívánt harci bónuszra az állatkáinkat.
Egy állatka maximum annyi bónuszt adhat (limit) amekkora szintű. Amennyiben az alkalmazott kisebb szintű, mint a hozzá rendelt állatka, úgy az ő szintje számít!
Amit fontos figyelembe venni:
-A Dupla bónuszt adó felszerelések átlagolva vonódnak csak a limitből. Azaz egy +2/+2-es végtag csak -2 nek számít a limitbe.
-A karakter szakértelmeiből adódó %-os bónusz (24 és 36. szintű szakértelmek) NEM számít bele a limitbe. (Éppen ezért nagyon érdemes ezen szakértelmekre alkalmazottat felfogadni!)

Természetesen ehhez kellenek a stratégiánknak "optimális" Pet képességek. Valamint, hogy a hűséget minél magasabb szintre tornázzuk a már leírt módon.
Sose felejtsük el, hogy amennyiben tübb tárgyat veszünk fel, mint amennyi bónusz a limitbe belefér, úgy az összes bónusz arányosan fog kevesebbet adni, hoyg beférjen a limitbe.
Javasolt alapra "levetkőztetni" az állatkát, vamjd 1-esével hozzáadogatni a bónuszt adó tárgyakat és folyamatosna nézni a hozzárendelés oldalon, hogy hol tartunk.

Holoszimulátor

Itt alapvető dolog, hogy aznap, amikor nevezel NE vedd át az aznapi jutalmat és szövettségi épület bónuszokat nevezésig, így ha nevezés után veszed át őket az eventen belüli kezdő 100 kalandponthoz adódnak a bónusz kalandpontok.

El kell dönteni az elején, hogy mi a célod az eventbenj ha csak a 150 argum és a virágcserép "kifarmolása", akkor legyen legalább egy 4. alkalmazottad, akit kútban, tapasztalatkönyvekkel, első pár küldivel felnövelsz 8. szintre. Ekkor kézbe tudja venni az első AoE fegyvert, ami a lángszóró és onnan tudja farmolni az ismételhető küldetéseket. (Maximum addig menj, amig megadja az Aréna küldetést, hoyg gyorsan letudd őket.)

Amennyiben versenyezni szeretnél a toplistán, vagy több alkalmazottat fejelszteni, úgy rengeteg hőspontra van szükséged. (Olyan 2000 hőspontról indulva már jó vagy a toplistán érdemi hely eléréséhez.) Itt nagyon fontos, hogy folyamatosan legalább 1x minden ismételhetőt meg kell csinálni, nem lehet átugrani szinteket!

Segítség a küldetáésekhez:
Szabadon bővíthető kalandgyűjtemény (Puszedli-féle)

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License